Nawigacja Menu - rozwiń+

Pierogi ruskie

Posted on wrz 19, 2013 by in Przepisy, Słone

pierogi

Pierogi! Kto ich nie kocha? Polskie, tradycyjne, babcine, przepyszne… można by wymieniać i wymieniać. Ochota na pierogi ruskie nachodzi nas co jakiś czas i wtedy jemy je przez dwa dni na obiady, kolacje i pomiędzy – słowem – na okrągło! Ale co tu się dziwić. Pierożki z tego przepisu wychodzą delikatne i wyraziste w smaku. Sławek określa je jako „najlepsze pierogi ruskie świata” i na ich rzecz zrezygnował z jedzenia jakichkolwiek innych gdziekolwiek indziej. Bo przecież pyszne pierogi są tylko jedne jedyne.

Między mity wrzućcie bajki o tym, że pierogów nie warto robić w domu, bo to dużo czasu, dużo pracy, za wiele ich wychodzi, zmarnują się i tak dalej. Nieprawda. Nic nie zastąpi domowych pierożków, a ich wykonanie jest bardzo łatwe i przyjemne. Lepienie zajmuje co prawda trochę więcej czasu, niż reszta etapów przyrządzania potrawy, ale mimo wszystko… naprawdę warto.

A! I jeszcze jedna największa zaleta pierogów ruskich! Są niezwykle ekonomiczne oraz wydajne. Wychodzi ich dużo, a kosztują niedrogo. Obiad dla całej rodziny na dwa dni. Pierwszego dnia na świeżo, drugiego podsmażone, mmmmm…. już mi cieknie ślinka. Spróbujcie sami!

Propozycja to ok. 50 pierożków.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • Niecała szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • 100 ml oleju
  • 700 g ziemniaków
  • 600 g twarogu półtłustego
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Pieprz ziołowy

Przygotowanie:

1) Pierogi zaczynamy od zrobienia farszu. Ziemniaki obierz, ugotuj i przeciśnij przez praskę. Dodaj rozdrobniony twaróg (w razie potrzeby odciśnij go wcześniej na sitku) oraz dwie łyżki roztopionego masła. Na łyżce oleju podsmaż jedną pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, a następnie także dorzuć do farszu. Wszystko wymieszaj, dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Pamiętaj, że farsz musi być bardzo wyrazisty w smaku.

2) Teraz czas na zrobienie ciasta. Na stolnicę przesiewamy 500 g mąki. W środku robimy dołek i wlewamy rozbełtane jajko wraz z 2 łyżkami oleju. Kopczyk posypujemy łyżeczką soli i wszystko siekamy dokładnie łącząc składniki w grudkową masę.

3) Do masy należy dodać niecałą szklankę bardzo gorącej wody. Ponownie siekamy, a następnie zaczynamy energiczne wyrabianie ciasta, tak by było elastyczne i odchodziło od rąk. Powinno to potrwać ok. 15 minut.

4) Gładkie ciasto podzielić na dwie części. Tę, której akurat nie używamy przykryć ściereczką, by nie wyschła. Pierwszą część rozwałkować cieniutko i wykrawać kółka za pomocą szklanki lub specjalnej formy. Na środek każdego kółeczka wykładamy łyżeczkę farszu, brzegi smarujemy pędzelkiem zamoczonym w wodzie i dokładnie sklejamy pierożek. Gotowe pierogi również przykrywamy za każdym razem ściereczką. Tę samą czynność powtórzyć później z drugą częścią ciasta.

5) Teraz pozostaje już tylko zagotować duży garnek osolonej wody. Gdy woda będzie wrzała wrzucamy pierogi partiami tak, aby wszystkie miały miejsce. Gotować po wypłynięciu jeszcze jakieś 1,5 do 2 minut – zależy od grubości ciasta, więc warto spróbować najpierw jednego, by zoptymalizować czas gotowania.

6) Gotowe partie pierogów lubią się sklejać, ale jest na to jeden bardzo smakowity sposób. Na reszcie oleju (który pozostał ze 100 ml w przepisie) podsmażyć jedną drobno pokrojoną cebulę. Każdą wyjmowaną z wody partię pierogów wrzucamy wtedy do miski i okraszamy olejem z cebulką kolejne warstwy.

7) Pierożki podajemy ze śmietaną, można też posypać szczypiorkiem. A jedną z największych zalet tych cudeniek jest fakt, że podsmażone na drugi dzień smakują równie pysznie, jak nie lepiej! Smacznego!

Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>